eremit.dk
Sti: Forside > Om eremit.dk

Om eremit.dk

Hvad er eremit.dk ?
Eremit.dk er etableret 1. januar 2001 for at kunne udgive elektroniske udgaver af ældre trykt litteratur på Internettet. Dette tager udgangspunkt i en interesse for bogtryk og boghåndværk. Da jeg skulle finde et passende emneområde at arbejde ud fra, valgte jeg København, blandt andet fordi jeg fandt så lidt om byens historie på Internettet. Jeg holder mig især til den gamle by, inden voldene falder i løbet af sommeren 1856. En anden afgrænsning ligger i, at det kildemateriale jeg bruger for det meste er trykt af københavnske bogtrykkere før ca. 1920.

Hvorfor eremit ?
Det er måske lettere at sige hvorfor ikke. Som ovenfor antydet, dyrker jeg ikke den kristne eneboer som søger ensomheden i øde egne, men snarere det univers og den sindstilstand mange forbinder med eremitten. Eremitten og denne hjemmeside har en del til fælles: dvælen, fordybelse, tonstunge folianter, den lange vandren tilbage til kilderne o.s.v. Tue og Bodil Gad udtrykker noget af tanken i deres bog, Eneboeren i Søndermarken:

"Eneboeren var - som grotten, som urnen, som ruinen - et tegn, et billede på en idé. 1700-tallet var allegoriens store tid; den tids mennesker var vant til at iklæde abstrakte ideer et synligt billede, og de tydede med lethed de tegn og billeder der mødte dem allevegne, også tegnet for ensomhed og meditation."

Inspiration.
Et site som dette kommer ikke ud af den blå luft. Nedenfor er der links til en lang række inspirerende steder på nettet.

Ophavsret på eremit.dk.
Med undtagelse af forsiden, står der nederst på alle sider f.eks. "© eremit.dk 2003". Dette viser hvilket år filen er produceret, og at jeg formelt har ophavsret til den måde teksten er præsenteret på. I praxis vil en sådan ophavsret dog næppe blive håndhævet. Det er målet for eremit.dk at være en "public service" som skal levere seriøse, og frit tilgængelige, kvalitetstekster til studerende, forskere og andre interesserede i Københavns tidlige historie. Bruger du tekster fra dette site, eller linker til dem, skal det ske på en måde, som ikke er krænkende for værkets litterære eller kunstneriske anseelse eller dets egenart. Henter du en tekst, og lægger den på dit eget site, bør du oplyse dine brugere om hvorfra du har teksten og hvornår du har hentet den. Det samme bør du gøre hvis du sakser citater til en opgave, rapport eller lignende.

Farvekoder.
Jeg har valgt at lade den øverste farvede bjælke skifte farve når du kommer til et nyt hovedafsnit. Den grundlæggende farve er grå som byens mønjemalede smedejernsgitre. Hovedafsnittet "Samling" er blåt, som byens gadenavneskilte, "Personalia" er grøn som mange af byens porte, vinduer og døre, og skifter du til "Faktasider" bliver farven teglrød som murstenene i Regensens facade. Eventuelle fremtidige afsnit vil få andre karrakteristiske farver fra bybilledet. Men frygt ikke for dit tonerforbrug. Det er en baggrundsfarve, og det eneste der kommer på dine udskrifter er logoet i en svag grå tone, eller evt. slet ingen ting.

Værktøjer.
Siderne produceres med HTML editoren Quanta +, på en Linux platform. Valget faldt på denne kombination, for at opnå et pålideligt og robust arbejdsmiljø. Enkelte dele bygges med Amaya fra W3C, og især bruges denne editor/browser til textredigering samt korrekturlæsning. Den smule grafik sitet indeholder fremstilles med grafikeditoren Gimp.

Når jeg arbejder med nyere trykte kilder, scannes siderne til TIFF filer, som så bliver fortolket i OCR programmet Abbyy FineReader på en Windows platform.

Dette skulle meget gerne betyde at flest mulige internetbrugere kan se disse sider.


Jan Möllerström
redaktør

Kilder og links Top

WWW kilder


Forside
- English Summary
- Om
- Nyt
- Prøvebillede
- Søgning

Samling

Personalia

Faktasider


På denne side:

Om ophavsret

Kilder og links


Opdateret: tir jun 14 20:20:06 CEST 2005
© eremit.dk 2001 - 2010 . Må frit anvendes og citeres med kildeangivelse
Kontakt:

Creative Commons License
Dette værk er licensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikke-kommerciel-Ingen bearbejdelser 2.5 Danmark Licens.

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!
Sidens top