eremit.dk
Sti: Forside > Forfatterindeks > Kjøbenhavn (1905)

Kjøbenhavn (1905)

Kbh. 1919

Georg Brandes (1842-1927)


Tekstgrundlaget er Samlede Skrifter, Danmark, 2. udg., Kbh. 1919. Denne udgave er fremstillet med OCR teknik hos eremit.dk, august 2001

 

KJØBENHAVN

(1905)


Hvis Municipalraadet i Paris blev saa forrykt, at det forordnede Byens Navn forandret i kommunale Aktstykker og f. Eks. skrevet Pari, da s'et dog ikke udtales, tror man saa, at Franskmændene vilde finde sig deri? En Haanlatter vilde snart lære Raadet, at man ikke forgriber sig paa gamle historiske Navne. Eller man tænke sig, at Londons Lordmayor krævede Byen stavet Lond'n for at bringe Skrivemaaden i bedre Overensstemmelse med Udtalen, hvad Svar tror man, han vilde faa?

Hidtil har - det jeg véd - kun de yngste og hidsigste blandt de selvstændige Nationer (som Nordmænd og Ungarere) lavet om paa Benævnelsen eller Skrivemaaden af deres Hovedstad.*) Det falder naturligt for Folk, der føler sig i deres Vorden og trænger til at gennemnationaliseres forfra.

Andre Folk lader deres Hovedstæders Navne i Ro og sysselsætter sig med nyttigere og værdifuldere Reformer.

Men i de senere Aar er hvad Schopenhauer kaldte die niederträchtige Silbenknickerei kommet paa Mode i Danmark. De taabeligste Fortids-Tilstande forbliver urørte. Men Reformiveren stræber, som gjaldt det Livet, at sløjfe et Bogstav eller to endog i Navne; Navnet skal svare til Udtalen. Hvad Kjøbenhavn angaar, saa høres endnu j'et ikke blot i Norge og Sverig, men i Egne af Jylland, og skal den kjøbenhavnske Udtale gælde, saa bliver den ny Skrivemaade: Køvnhavn.


*) Senere har Russerne under Nikolaj II fulgt Exemplet.Opdateret: 17-03-2002
© eremit.dk 2001 - 2010 . Må frit anvendes og citeres med kildeangivelse
Kontakt:

Creative Commons License
Dette værk er licensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikke-kommerciel-Ingen bearbejdelser 2.5 Danmark Licens.

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!
Sidens top